Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
09 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 1 match
Lördag
13 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 1 match
Torsdag
18 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 1 match

Finska framgångsfaktorer: En djupdykning i finska innebandytränares inflytande på svensk innebandy

25 februari 2024 13:50

Finsk innebandy har länge varit en plantskola för framgångsrika tränare. Under de senaste decennierna har en rad finska tränare satt sin prägel på svensk innebandy, och bidragit till att föra sporten framåt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på finska tränares bakgrund, filosofi och inflytande på svensk innebandy.


En stark tradition av innebandy
Finland har en lång och stark tradition av innebandy. Sporten introducerades i landet i slutet av 1970-talet och har sedan dess vuxit sig stark. Finland har vunnit VM-guld på herrsidan hela fyra gånger (2008, 2010, 2016 och 2018) och damlandslaget har vunnit två VM-guld (2011 och 2015).

Den finska framgången i innebandy kan delvis tillskrivas landets starka tränarkultur. Finska tränare är kända för sin disciplin, taktiska förmåga och fokus på detaljer. De lägger stor vikt vid individuell utveckling och lagspel.

Finska tränare i Sverige
Finska tränare har haft en betydande inverkan på svensk innebandy under de senaste decennierna. En av de mest framgångsrika finska tränarna i Sverige är Petri Kettunen. Kettunen är känd för sin taktiska förmåga och sin vinnarinstinkt. Inte att glömma den finska gamla innebandy-legendaren Mika Kohonen, som är aktiv nu som tränare i den gamla storklubben Storvreta IBK.

Andra framgångsrika finska tränare i Sverige inkluderar Janne Kainulainen, Tommy Österberg och Miika Toivonen. Kainulainen har vunnit SM-guld med AIK Innebandy och Pixbo Wallenstam IBK. Österberg har vunnit SM-guld med Dalen IBK.

Finska tränares filosofi
Finska tränare har en tydlig filosofi som de ofta applicerar i sitt arbete. De lägger stor vikt vid följande:
• Disciplin: Finska tränare kräver disciplin av sina spelare. De vill att spelarna ska vara vältränade, fokuserade och lyhörda.
• Taktik: Finska tränare är kända för sin taktiska förmåga. De lägger stor vikt vid att skapa spelplaner och strategier som ger laget en fördel.
• Detaljer: Finska tränare fokuserar på detaljer. De vill att spelarna ska bemästra alla aspekter av spelet, från passningsspel till skottteknik.
• Individuell utveckling: Finska tränare bryr sig om sina spelares individuella utveckling. De vill att varje spelare ska nå sin fulla potential.
• Lagspel: Finska tränare betonar vikten av lagspel. De vill att spelarna ska sätta laget före jaget och samarbeta för att nå framgång.

Finska tränares inflytande på svensk innebandy
Finska tränare har haft en positiv inverkan på svensk innebandy. De har bidragit till att höja den taktiska nivån på spelet och de har inspirerat svenska tränare att utveckla sina egna metoder.

Finska tränare har också haft en positiv inverkan på svenska spelares utveckling. De har lärt svenska spelare vikten av disciplin, taktik och detaljer.

Sammanfattning
Finska innebandytränare har en lång och framgångsrik historia. De har haft en betydande inverkan på svensk innebandy och de har bidragit till att föra sporten framåt. Finska tränare är kända för sin disciplin, taktiska förmåga och fokus på detaljer. De lägger stor vikt vid individuell utveckling och lagspel. I flera fall kan det vara bra med återhämtning, det kan du göra genom att spela på nettikasino och på den vägen få annat i tankarna.