Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
09 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 1 match
Lördag
13 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 1 match
Torsdag
18 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 1 match

Medanviser är familjen Engelholms projekt

8 mars 2018 06:55
Herr

På lördag har Storvreta IBK glädjen att kunna välkomna familjen Engelholm till IFU Arena. Inför besöket ska vi titta lite närmare på Medanviser och hur familjen haft det sedan sitt tunga besked.


Medanviser-familjen består av mamma Josefin, pappa Anders, sönerna Viggo som fyller 11 år, Lycke som fyller 13 och syster Lisa-Li som fyller 7 år och de är taggade inför Uppsalabesöket.

Sönerna i familjen, Lycke och Viggo har alltså en ögonsjukdom som heter tappstavdystrofi som gör att synen ständigt försämras. För att bearbeta detta tunga startades Engelhomsfinden för att få in pengar till forskning. Vi startade upp det genom att sprida utmaningsfilmer med ögonbindel under hashtaggen #medanviser. Detta för att öka förståelsen hur svårt det är att göra saker utan att se, men även för att uppmärksamma sjukdomen. I samband med att man spelade in sin film skänktes en valfri summa till Engelholmsfonden som startades upp för att få in pengar till forskningen.

─ Det spelades in en massa olika filmer bland annat från ett träningscenter i Oslo med flera träningsmoment, från ett stall med både jobb i stallet, rengöring av hästsläp och ridning, nagellacksmålning och sminkning, gräsklippning, fotboll, straffläggning av Växjö Vipers och mycket mer, berättar mamma Josefin Engelholm.

I samband med detta efterfrågades roliga aktiviteter för barnen. Sjukdomen innebär mycket grubblande för ett barn – av vad framtiden kommer innebära, men även svårigheter. Just nu exempelvis enorm trötthet till följd av all extra ansträngning som krävs. Många slöt upp med aktiviteter som fiske, åka motorcykel, få en polisutbildningsdag, träffa räddningstjänsten, träna med Växjö Vipers, träna med IBF Falun och Alexander Galante Carlström, besöka Mullsjö och träffa spelarna där, få träna med Växjö Lakers Robert Rosén och Oliver Bohm, vara med på nyhetsmorgon och Sveriges Radio med mera.

─ Förutom de forskningspengar vi fått in och förutom alla roliga aktiviteter är den största vinsten att barnen känner ett så stort stöd av människor runtomkring. De skäms inte längre för sin sjukdom, det är den största vinsten man kan få! Konstaterar Josefin Engelholm och fortsätter.

─ Genom Medanviser har vi lärt oss att fokusera på det roliga igen. Vi har fått mycket mer energi sedan vi startade detta sommaren 2017 och omtanken medmänniskor visar hjälper oss mycket. Det försvinner mer energi för oss än för andra då det är många skolmöten och sjukvårdsbesök. Vi behöver som så många andra strida mycket för barnens rättigheter vilket tar energi och kraft vi som föräldrar skulle vilja lägga på positiva saker för barnen, fortsätter hon.

Lyckes ögonfunktion har avsevärt försämrats senaste två åren men trots att hans synskärpa ligger på runt fem procent och att han har många blinda fläckar framåt i synfältet deltar han i samtliga innebandyövningar och spelar matcher. Hans ledare guidar honom mer verbalt och hans lagkompisar har blivit bra på att prata mer på planen. Viggos påverkan under en match märks genom att han får en sekunds fördröjning i reaktionen om bollen kommer i ett ”blint fält” och genom att han blir väldigt trött efter en match.Just innebandy är något hela familjen älskar.

─ Jag tycker det är kul att spela för att det är en snabb sport och det händer mycket. Det är härlig stämning när man kollar matcher, konstaterar Lycke och Lisa-Li fyller snabbt på.

─ När jag har min innebandyträning är det roligt. Jag gillar att spela match på träningen. Jag tycker det är spännande att titta på innebandy. Jag tycker om att titta på ALL innebandy.

─ Det är en rolig sport för det går snabbt och man måste kämpa, det är spännande att titta på, avrundar Viggo.

Familjens kärlek till sporten stärks varje år. De tycker alla den är rolig att delta i och att titta på, sen upplever de att innebandyvärlden skiljer sig från många andra idrotter.

─ Det finns så mycket kärlek till idrotten, och det smittar av sig i stämningen från supporters, spelare och olika föreningar. Det finns många fina förebilder. Jag tror att många äldre spelare kan relatera till killarnas diagnos, hur det skulle vara att begränsas att utöva den sport man brinner för och rädslan över att det en dag inte går att spela alls, konstaterar Josefin Engelholm.

Familjen kommer till Uppsala på lördagen och efter att de checkat in på Arenahotellet, något Viggo ser fram emot, kommer besöket inledas med ett besök på Turbo Extreme Adventure Zone, något barnen i familjen ser fram emot lite extra.

─ Jag längtar efter att testa klätterväggen! Berättar Lisa-Li. Efteråt kommer de få en rundtur i IFU Arena innan Arenaköket bjuder på matchmenyn inför matchen mellan Storvreta IBK och FC Helsingborg. I matchen förväntar sig Viggo bra innebandy med mycket mål och Lycke förväntar sig helt enkelt en Storvretaseger, Lisa-Li håller med och ser fram emot att få träffa Jojjos (Karljohan Ahlroth) bror…

─ Vi ser fram emot att se högklassig innebandy, och att få se Valle (Ahlroth) att spela igen. Storvreta har verkligen imponerat under säsongen och det blir kul att se en match på deras hemmaplan, berättar Josefin.

Söndagen inleds sen med fys på Ultimate Performance, där barnen kommer att få genomföra Movement-tester och kommer att få testa på träningsfilosofin Mind2Muscle.

─ Det ska bli häftigt att köra fysen, berättar en taggad Viggo.

Lycke är lika tagga han och konstaterar
─ Det ska bli supercoolt!

Sen har IFU Arena bidragit med en träningstid där det blir lite träning med några Storvretastjärnor. Efter det beger sig familjen söderut för att ta sig hem, förhoppningsvis med många minnen för livet.

Storvreta IBK är väldigt taggade inför besöket och hoppas att helgen blir en upplevelse att minnas. Vi hoppas att alla Storvretasupporters sluter upp och stödjer Medanviser genom att följa deras resa på sociala medier @medanviser.

Under matchen mellan Storvreta och Helsingborg kommer man att kunna köpa Storvretadesignade armband för 50:- och vinsten går helt till Engelholmsfonden. Sen kan man också stödja Medanviser genom att följa de i sociala medier. Man kan också välja att stödja fonden direkt genom att swisha bidrag till Anders Engelholm 0703871569 eller genom att ge barnen en rolig aktivitet eller upplevelse.

Man kan också välja att spela in en film med ögonbindel och publicera under hashtaggen #medanviser och gärna dela på deras Facebooksida.

Vill man kontakta Medanviser för att komma med förslag på aktiviteter eller förbeställa armband så kan man maila Josefin Engelholm på [email protected].