Kommande säsong utses en vinnare i alla matcher i Svenska Superligan!

9 augusti 2017 10:51

Internationella Innebandyförbundet (IFF) har beslutat att tillmötesgå Svenska Innebandyförbundets förfrågan om spel fyra mot fyra i sudden death under maximalt fem minuter och suddenstraffar vid fortsatt oavgjort efter sudden death.

Det innebär att vinnaren efter sudden/straffar får två poäng, förloraren en poäng.

Regeln gäller i SSL:s grundserie för damer respektive herrar säsongen 2017/18 och ska därefter utvärderas. Under slutspelet gäller fortsatt tio minuter sudden death och ett eventuellt straffavgörande enligt ordinarie regler.
– SSL-föreningarna har framfört idéer på hur underhållningsvärdet runt sporten kan utvecklas. Det här var det förslag vi ansåg genomförbar direkt och med kort varsel. Det diskuterades också att spela tre mot tre men fyra mot fyra var ett bättre alternativ då vi bedömde att det skulle skapa mindre problematik kopplat till utvisningssituationer inför/under förlängningen, säger Svenska Innebandyförbundets tävlingssamordnare Patrik Eklund och fortsätter:
– Vi är tacksamma över att det Internationella Innebandyförbundet sett positivt på förslaget och hanterat frågan snabbt. Faller det väl ut är vårt mål att på sikt även införa det i de övriga förbundsserierna.

Regeln i korthet
Förändringen innebär att det vid oavgjort resultat efter 60 minuter spelas en förlängning i fem minuter med fyra utespelare och en målvakt i varje lag.
Om en spelare blir utvisad under förlängningen blir det spel fyra mot tre.
Om två spelare i samma lag blir utvisade blir det spel fem mot tre. När den först utvisade spelaren kommer in så spelar man fem mot fyra fram till nästa avblåsning då man återgår till spel fyra mot tre.
Vid spel fem mot fyra, efter ordinarie tid, startar förlängningen med spel fyra mot tre.
Om fortsatt oavgjort efter förlängning vidtas suddenstraffar direkt.
Ytterligare information om regelns tillämpning kommuniceras senast i slutet av augusti.

Källa: Pressrelease Svenska Innebandyförbundet